Білівський НВК П`ятниця, 29.03.2024, 17:38
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Травень » 27 » Екскурсійна поїздка історичними місцями м. Острога
09:31
Екскурсійна поїздка історичними місцями м. Острога

25 травня 2016 року для учнів середніх класів було організовано екскурсійну поїздку в м. Остріг. Керівником та організатором групи став вчитель історії Кравчук В. М., супроводжувала - ЗДВР Пилипчук В. В. Метою поїздки було ознайомлення учнів з історичними місцями рідного краю, вивчення краєзнавчої та духовної спадщини .

Спершу група відвідала Острозький замок. Учасники екскурсії прогулялися подвір’ям маєтку князів Острозьких, споглядали краєвиди міста  з висоти 20 метрового пагорба -  місця розташування замку. Згодом всі спустилися до підземелля «Мурованої вежі»,  де розпочалася екскурсійна розповідь про Острозький замок. Діти дізналися багато інформації про походження назви міста Острога, про життя та правління князів Острозьких, про їх досягнення та роль в розвитку міста. З цікавістю учні переходили із зали в залу, розглядаючи унікальні експозиції музею, слухаючи про їх призначення, походження. Захоплювало все:  старовині речі, вік яких досягав шестисот років, і скульптури Іісуса та Марії, технологія виготовлення яких є унікальною в Європі та міцність приміщення, збудованого в далекому XII столітті.

Наступним місцем зупинки був музей історії Острозької академії, експозиція якого побудована за хронологічним принципом і розкриває історію Острозької академії від заснування до сьогодні в нерозривному зв’язку з українською історією та культурою.

Першим об’єктом екскурсії став храм преподобного Федора Острозького. Учасники екскурсії розглянули колекцію храму, яка містить 23 ікони XVIII-ХІХ ст.  Формується вона завдяки студентам академії, які запровадили традицію, закінчуючи навчання, дарувати ікону. Саме так розширюється кількість колекційних експонатів. В храмі наявна унікальна ікона «Христос-Пантократор і святий Стефан», на якій Стефан затуляє уста Христу. Діти дізналися містичну, ніким не розгадану  історію цієї ікони.

Чи не найбільш  захоплюючим етапом екскурсії було підземелля монастирського костелу 1775-1832 рр., із похованнями монахів-капуцинів. Труни з кістками найдених тіл, низькі муровані стіни, приглушене світло дещо нагонили страху, але здебільшого на слабку стать, хлопці ж споглядали найтемніші закутки відреставрованого підземелля.

 

Згодом екскурсія перемістилася в головний корпус, де  розглядали експозицію історії Острозької академії, яка відновлює історію створення, відродження академії та її сучасність. Уродженка Ізяслава, студентка академії - Хмиз Ольга, будучи в ролі екскурсовода, цікаво та змістовно розповіла дітям про те, що передувало започаткуванню навчального закладу, які складні часи переживала академія, та як відроджувалася з 1994 року. Багато розповідалося про сучасне життя студентів, їх традиції, успіхи в навчанні, дозвілля. З особливою гордістю демонструвала Ольга міжнародний приз «За якість», яким була нагороджена академія 22 березня 1999 року в Парижі за високу якість навчальних технологій. Окрасою  музею є збірка ювілейних та зарубіжних монет та медалей. Наостанок приємно вражені учасники екскурсії залишили слова вдячності  та щирі побажання в книзі Подяк.

Подальшим маршрутом був музей нумізматики, заснований в 1997 році. Фонд музею нараховує понад 11 тисяч одиниць зберігання. Монети, грошові сурогати, нагороди, цінні папери, шати до ікон і цікаві історичні довідки також поповнили певний багаж знань учнів. Підкреслено й те, що музей володіє повною колекцією, однією з двох в Україні, пам’ятних та ювілейних монет Національного банку України.

А наостанок діти закріпили свої позитивні враження смачною піцою та фруктовим морозивом. З морем гарних емоцій та глобальними планами щодо наступних поїздок діти повернулися щасливі додому.  

Переглядів: 433 | Додав: ruta | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites

  • Copyright MyCorp © 2024uCoz